søndag den 27. januar 2008

Godt gået drenge....

...og det var Danmark og det var Danmark...olé olé olé!!! I dag er sejrens dag..Danmarks håndboldherrer er (som I sikkert allerede ved) europæiske mestre. Jeg satsede på at se kampen over sputnik, men blev skuffet. Da jeg havde logget ind fra en udenlandsk IP-adresse, kunne jeg desværre ikke få adgang til at se kampen. HVA´FAEN var min reaktion, og så blev Hr. Rodriguez ellers sat igang med at finde en kanal, der viste kampen (for spansk TV viste underligt nok ikke sådan en vigtigt kamp på trods af alt det andet l...de sender). Det endte med at blive "Deutche Televischung" (eller hvad det nu hedder på tysk), og selvom Lasse Boesen kom til at hedde "BØSEN" til efternavn, så var der ik noget der kunne ødelægge glæden over, at DK´s herrer er blevet europæiske mestre!!!!!

lørdag den 26. januar 2008

Endelig...

Så kom det endeligt...opkaldet!! Det som vi har ventet på i så lang tid....nemlig at kende den dag hvor vi endelig kan skrive under på at lejligheden er vores og holde nøglerne i hånden. Den dag er nu kommet og bliver på tirsdag. Derefter skal der bare males lidt hist og pist, og vi kan endelig flytte ind!!

Det betyder samtidigt, at vi med glæde tager mod besøg, om nogen skulle kunne forbi Astigarraga som vores lille landsby hedder.

lørdag den 19. januar 2008

Lidt af hvert...

Så er der lige pludselig gået en hel uge siden jeg sidst skrev her på bloggen. Tiden er fløjet af sted, først og fremmest fordi jeg er begyndt på mit nye arbejde, men også fordi vi befinder os i "sidste" fase af vores lejlighedskøb, så der er mange papirer osv. der skal tages hånd om. Tirsdag var der "officielt" besøg i lejligheden, og vi skulle tjekke, om alt var i orden og notere os mangler, fejl osv. Alt i alt har de gjort et flot stykke arbejde, og det var udelukkende småting der skulle rettes. Indenfor de næste to uger skal vi så endelig skrive under på, at lejligheden er vores (og bankens selvfølgelig!!!) og så får vi langt om længe nøglerne.

Den anden store nyhed denne uge er som nævnt, at jeg er startet på mit nye arbejde som Marketing Services Assistant i en multinational virksomhed, der hedder SNA EUROPE. Denne består af 5 "hoved" firmaer, og vores/ mit job er at markedsføre disse "brands". Geografisk er marketing afdelingen ikke samlet på et sted, men derimod placeret i tre forskellige lande. Dvs. jeg har kollegaer i Paris, Enköping i Sverige og at jeg selv og 4 andre arbejder i Irún i Spanien. Det har været en hård uge, men samtidig meget spændende. Alle har været søde og rare, og det virker til at være en virksomhed, som er seriøs og professionel (hvilket betyder meget i Spanien). Glæder mig allerede til næste uge, men det er nu alligevel også rart at kunne slappe af i weekenden oven på alle de nye indtryk.....

onsdag den 9. januar 2008

Baskerlandet- kultur og befolkning

Forleden faldt jeg over en artikel i vores lokale avis (Diario Vasco), som satte fokus paa kulturen i baskerlandet. Et yderst interessant tema, som jeg synes jeg ville dele med jer.

Vidste I fx. at den mest konsumerede produkt i Baskerlandet er klipfisk? Og at for hver at de tre regioner i Baskerlandet (Guipúzcoa, Bizkaia, Álava) er det forskelligt, hvilke produkter man konsumerer mest? Fx. er det i vores region Guipúzcoa osten fra landsbyen Idiazabal og sidraen (en cider baseret paa aebler) fra Astigarraga (der hvor vi flytter til om en maaneds tid), som er de mest populaere produkter. Faktisk besoeger halvdelen af befolkningen et "Sidraria" (dét sted sidra´en fremstilles) i loebet af saesonen fra januar til marts/april, hvor der bliver spist "chuletas"(et steak af enorme omfang) og indtaget en god maengde "Sidra". Endelig spiser hver tredje basker "pintxos" (tapas paa spansk/snack paa dansk) én eller flere gange om ugen. Denne indtages oftest inden frokost (ja den er god nok- de spiser inden de spiser saadan rigtigt). Ja, det overrasker vel naeppe nogen, at baskerne er et madglad folkefaerd. Et andet produkt, som ikke blev naevnt i artikelen, men som klart fortjener at blive neavnt, er "alubias de Tolosa" (boenner fra landsbyen Tolosa). De koges sammen med koed og smager fantastisk!

Andre (underlige) karakteristikas som blev naevnt i artikelen om baskerne var, at de er enormt glade for musik (hvem er ikke det???) og at favoritgruppen er "La Oreja de Van Gogh" (et spansk popband). Det blev ogsaa understreget, at halvdelen af den baskiske befolkning har deltaget i en begivenhed for at stoette op om bevarelse af det baskiske sprog, og at dette oftest foregaar sammen dem venner eller familie (og???).

Om en saadan artikel giver et reelt billede af Baskerlandet og dets befolkning er tvivlsomt, men om ikke andet saa var artikel da yderst underholdende!!!!

mandag den 7. januar 2008

Hellig Tre Konger

I gaar var det d. 6 januar og dermed "dia de los reyes magos" som ogsaa paa dansk kaldes "Hellig tre konger". Dagen starter egentlig allerede d. 5 januar, hvor der i hver en spansk by er optog med de 3 hellige konger, som deler slik ud til boernene (og andre barnlige sjaele). Traditionen tro ankommer de paa kameler, men dette aar var transportmiddlet byttet ud med ét vaesentligt mere moderne. Saaledes ankom de hellige 3 konger loerdag eftermiddag til San Sebastián med Euskotren (svarer til KBH´s S-bane). Endelig inden sengetid saettes et par nypudsede sko frem under juletraet, saa de hellige 3 konger ved, hvor mange gaver de skal give. Der saettes ogsaa en skaal frem med soede sager og glas med vin.
Om morgenen d. 6. januar aabnes gaverne saa, som de hellige tre konger har efterladt i nattens loeb, og senere paa dagen samles familien til frokost. Menuen varierer fra aar til aar, men desserten er altid den samme. Det er en kage som hedder "rosca". Kagen deles og indeni gemmes en figur i et tykt lag floedeskum/creme. Det svarer lidt til vore mandel-tradition bortset fra, at den som faar figuren ikke modtager en gave men derimod skal betale kagen naeste aar. Det kan faktisk godt gaa hen og blive en dyr affaere, da en saadan kage (til 10 personer) nemt kan koste op til 50 Euros (ca. 375 kr.). Til gengaeld smager den fantastisk, og naar det nu kun er den ene gang om aaret, saa er det vel det vaerd!!!

I modsaetning til resten af Spanien fejres julen lidt anderledes i Baskerlandet. Faktisk er det kun den "spanskfoelende" del af befolkningen, som fejrer "Hellig tre konger". Den resterende baskiske del fejrer julen d. 24 december som i DK og aabner gaver d. 25. om morgenen. Ligesom i Danmark har de i Baskerlandet ogsaa en julemand, "Olentzero".

Han er klaedt i den traditionelle baskiske dragt (kan stadig observeres den dag i dag langt ude paa landet) og arbejder med kul (hvorfor han tit optraeder i en halvbeskidt udgave). Han holder af god mad og drikke og bor isoleret oppe i bjergene. "Olentzero" er en personlighed som har eksisteret i mange aarhundrede (tilbage til 1500-tallet), men det er foerst i de sidste 10 aar (efter Franco), at man decideret er begyndt at fejre ham. D. 24. decemeber om eftermiddagen er der (fakkel)optog paa samme maade som d. 6 januar med de hellige tre konger. Her synger man Olentzer´s sang, mens han (i form af en dukke) baeres rundt i byen. Igennem de sidste par aar er han desuden blevet "paedagogiseret" og findes nu i en "boernevenlig" udgave, som ikke er beskidt og hverken drikker eller ryger ! Paa billedet ovenfor er en flaske fx. skiftet ud med en lygte, mens han i den anden haand hoder en saek med gaver.

I Rodriguez - familie er det De Hellige Tre Konger som fejres, og den dag vi giver hinanden gaver (Joseba og jeg havde dog udvekslet gaver, da juleaften d. 24. blev holdt i DK). I aar var der frokost hos Josebas moster, og paa trods af at naesten hele rosca'en blev spist var der ingen der fik figuren. Bliver spaendende at se hvem der skal betale naeste aar!!!!

torsdag den 3. januar 2008

Bienvenido!

Godt nytaar og velkommen til min nye blog!

I det sidste aars tid er det blevet saa moderne at have en blog, og jeg maa indroemme, at det da ogsaa er yderst praktisk. Isaer naar man befinder sig i udlandet og langt vaek fra familie og venner. Derfor har jeg besluttet at hoppe med paa moden, og oprette min egen blog, saa jer derhjemme kan foelge med i vores tilvaerelse her i Baskerlandet i San Sebastián.

I er meget velkommen til at kommentere paa mine indlaeg og i oevrigt sende hilsner, saa vi kan holde kontakten ved lige.

Jeg oensker jer alle held og lykke i det nye aar og ser frem til at dele min blog med jer.