Festlighederne er i oejeblikket i fuld gang i San Sebastian. Det er byens helgen, der fejres, og den dag San Sebastian slog Napoleon´s soldater, og dermed loesrev sig fra Frankrig.
Det starter altsammen hvert aar d. 19. januar ved midnat, hvor byflaget hejses. Festlighederne varer i 24 timer non-stop, og lange parader af trommespillere fylder byens gader, mens der trommes paa livet loes. Der er ca. 120 grupper i alt, og hver gruppe bestaar af to ”hold”, ét som repraesenterer Napoleon´s soldater, og et andet som repraesenterer San Sebastian´s indbyggere. Baskerne er klaedt ud som kokke (ved stadig ikke hvorfor, men maaske fordi baskerne er saa glade for mad?) og baerer en lille toende, som de bruger som instrument. De franske soldater derimod baerer den typiske Napoleons uniform samt en lille tromme.
Ideen med disse grupper er at gengive slaget som fandt sted mellem San Sebastian´s borgere og Napoleon´s soldater. Hver melodi er en slags ”battle”, hvor de franske soldater ”angriber” ved at slaa paa trommerne, og baskerne svarer igen ved at slaa paa de smaa toender. Der spilles 12 forskellige sange, og der er ingen tvivl om, at man i loebet af de 24 timer naar at kende dem alle J. Mens grupperne gaar deres rute, goers der stop i de forskellige barer, og her faar de gratis mad og drikke. Det er 24 intense timer, og byen summer af liv og glade dage! Alle er paa gaden, store som smaa, trommespiller eller ej...
Foer hen var det udelukkende maend som deltog, men hvert aar er der flere og flere kvinder med (det skyldes nok til dels, at grupperne faar tilskud fra den baskiske regering for at have kvinder med).
Den eneste pause er kl 12.00 d. 20. januar, hvor den boernevenlige udgave finder sted. Alle skoler i San Sebastian spiller sammen – et fantastisk og meget stort oejeblik for de stolte foraeldre!
Ved midnat d. 20 januar tages flaget ned, og aarets ”tamborrada” er forbi!
5 kommentarer:
Hej June, ville lige hilse på her på din blog også.
Fantastisk fest og meget farverig og naturtro, hvor er der mange traditioner i Spanien! I Palma fejre de også San Sebastian, men med bål og musik.
Knus
Hej Lene,
Helt enig - man kan ikke andet end at blive i godt humoer af alle de festligheder!
Baal og musik? Hvilken fest :-) Det er jo lidt ligesom Sankt Hans ...
Fandt din blog gennem Lene. Skøn blog - 2 danske blogveninder i Spanien!!!! Jeg bor i Israel. KNUS
Hej Tina,
Velkommen til! Hvor lyder det spaendende med Israel! Saa er Spanien lige pludselig ikke saerlig eksotisk :-)
Jeg glaeder mig til at foelge med i din blog :-)
Du har ret June, faktisk minder festen lidt om Sankt Hans dog med demonier istedet for hekse.
Send en kommentar