onsdag den 9. januar 2008

Baskerlandet- kultur og befolkning

Forleden faldt jeg over en artikel i vores lokale avis (Diario Vasco), som satte fokus paa kulturen i baskerlandet. Et yderst interessant tema, som jeg synes jeg ville dele med jer.

Vidste I fx. at den mest konsumerede produkt i Baskerlandet er klipfisk? Og at for hver at de tre regioner i Baskerlandet (Guipúzcoa, Bizkaia, Álava) er det forskelligt, hvilke produkter man konsumerer mest? Fx. er det i vores region Guipúzcoa osten fra landsbyen Idiazabal og sidraen (en cider baseret paa aebler) fra Astigarraga (der hvor vi flytter til om en maaneds tid), som er de mest populaere produkter. Faktisk besoeger halvdelen af befolkningen et "Sidraria" (dét sted sidra´en fremstilles) i loebet af saesonen fra januar til marts/april, hvor der bliver spist "chuletas"(et steak af enorme omfang) og indtaget en god maengde "Sidra". Endelig spiser hver tredje basker "pintxos" (tapas paa spansk/snack paa dansk) én eller flere gange om ugen. Denne indtages oftest inden frokost (ja den er god nok- de spiser inden de spiser saadan rigtigt). Ja, det overrasker vel naeppe nogen, at baskerne er et madglad folkefaerd. Et andet produkt, som ikke blev naevnt i artikelen, men som klart fortjener at blive neavnt, er "alubias de Tolosa" (boenner fra landsbyen Tolosa). De koges sammen med koed og smager fantastisk!

Andre (underlige) karakteristikas som blev naevnt i artikelen om baskerne var, at de er enormt glade for musik (hvem er ikke det???) og at favoritgruppen er "La Oreja de Van Gogh" (et spansk popband). Det blev ogsaa understreget, at halvdelen af den baskiske befolkning har deltaget i en begivenhed for at stoette op om bevarelse af det baskiske sprog, og at dette oftest foregaar sammen dem venner eller familie (og???).

Om en saadan artikel giver et reelt billede af Baskerlandet og dets befolkning er tvivlsomt, men om ikke andet saa var artikel da yderst underholdende!!!!

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Klipfisk? Saa faar du mig ikke nordpaa, men jeg kommer gerne til en chuleta og en masse sidra :-)

-June- sagde ...

Pernille: klipfisk..pues...nej det er heller ikke min stærke side, men derimod så er der ik noget som en chuleta på et par kilos men masser af sidra til....husk sæsonen slutter sidst i marts!!!!